søndag den 24. marts 2019

Forfatterbesøg: Lene Krog

I forbindelse med Lene Krogs udgivelse af "Grå Magi" (Pigen fra Månehøjen #1) i slutningen af januar, har jeg i dag givet ordet til Lene, der fortæller lidt om dét at skabe sit eget fantasyunivers til sin bog. 


Om at skabe en verden til sin fantasyfortælling
Af Lene Krog

Der er en vis frihed i at skrive en historie i en verden, der ikke er vores. En helt anden verden, der er opstået i hovedet på en forfatter, og hvor magi er en del af hverdagen. For så kan hvad som helst jo ske. Man har helt frie tøjler. Ikke? Men det skal jo også gerne hænge sammen, det hele, og selvom der er en masse magi involveret, skal det også være logisk og realistisk inden for disse magiske rammer. 

Sætter man sig ned og virkelig tænker over det, så er der faktisk rigtig mange ting, der skal defineres, når man skaber sin egen verden til en fantasyfortælling. Solsystem, geografi, klima, dyreliv og vegetation for at nævne et par af de mest grundlæggende elementer. Men der er også sådan noget som mytologi, religion, overtro. Hvordan markeres døden, fødsler, helligdage? Hvad er traditionerne, når man holder bryllup? Eller når man begraver sine kære? Hvordan er retssystemet? Hvem bestemmer? Hvilken type jobs har folk – hvordan tjener de til dagen og vejen? Landbrug? Fiskeri? Håndværk? Hvad spiser man? Handles der på tværs af landegrænser? Hvordan ser handelsruterne ud? Hvor bor folk? I Byer? På landet? I husbåde på vandet? Bor der flere generationer sammen? Hvilke muligheder har man for at uddanne sig? Hvilke transportmidler findes der? Sygdomme, valuta, sanitet, belysning, folkeslag, sprog. Jamen, jeg kunne blive ved. 

I bund og grund bygger man en verden mere eller mindre op fra bunden, og det er da lidt af en bedrift. Selvfølgelig kan man læne sig op ad den, vi allerede kender og bor i, hvilket da også er tilfældet i Grå Magi. I hvert fald i forhold til solsystemet og størrelsen på jordkloden. Men her eksisterer fx ikke de religioner, vi kender fra vores verden. Her tror man på de tolv gudinder. Der findes hekse og folk med magiske evner, hvilket er hverdag. 

I min research i forbindelse med worldbuilding faldt jeg over de her to råd, som jeg synes giver god mening, og som jeg forsøger at efterleve:
- Keep it simple
- Bliv ved med at stille spørgsmål.

Altså lad være med at overkomplicere tingene, men sørg dog for, at de giver mening. Det kan være svært nok, skulle jeg hilse og sige. Fx brugte jeg den gode del af en måned på at rive mig selv i håret over at finde på en skabelsesberetning. Det var vigtigt for mig at vide, hvor de her tolv gudinder kom fra, men jeg blev ved med at ville forklare dem ned i mindste detalje. Men sådan noget med guddomme kan ikke altid forklares, og jeg valgte i stedet at fokusere på, hvordan de skabte verden. 

Det råd om worldbuilding, som jeg dog har taget mest til mig, er det her: Giv din verden en historie.

Jeg har selvfølgelig også (nogenlunde) styr på de øvrige faktorer, som er nævnt længere oppe. Det hele lægger jeg ind i appen Evernote, hvor jeg har det mere eller mindre fulde overblik over den verden, som Grå Magi foregår i. Men historien og mytologien har jeg nok størst fokus på – ikke mindst fordi den også har stor betydning for plottet. Skabelsesberetning, vigtige historiske begivenheder, kongerække, krige og helligdage er fx nogle af de ting, jeg har arbejdet en del med.  For det hjælper faktisk at skrive det hele ned og måske endda illustrere det. 
Det er, som om skrivningen skrider nemmere frem, når baglandet er på plads. 


Om bogen: 

Et svagt minde fortalte Aia, at det ikke var første gang, hun havde oplevet at dø. Pludselig dukkede det op ud af tågen. En blodrød genspejling af himlen og en fortabt erkendelse af, at det var sådan, det endte. Ligesom nu.

På Vidar Baltzers ordrer har De Grå taget kontrol over Bragimark og ransager landet for magiske evner. Hekse og marlinge forsvinder på stribe, men i skyggerne hviskes der om oprør.

Aia ved knap, hvem hun selv er. Uden minder eller familie kender hun kun sit vante arbejde i skoven og sin egen isolerede hverdag. Men verden omkring hende kan ikke lade Aia glemme, for uden hendes fortid har Bragimark ingen fremtid.