mandag den 22. oktober 2018

"Skabt for dig" af Louise O'Neill

{Bogen er en gave fra GyldendalUNG}

"Vi har Organiseret Adspredelse hver eneste dag, og det er altid dagens sidste lektion. Det blev indført for at bekæmpe feminint hysteri og går ud på at udløse hysterisk, følelsesladet og tøset adfærd i et kontrolleret miljø, indtil trangen til hysteri forsvinder."Titel: Skabt for dig. Forfatter: Louise O'Neill. Udgivelsesår: 2018 (originalt: 2014). Sidetal: 546. Forlag: GyldendalUNG.

evaer er designet, ikke født.

Skolen oplærer dem til at være perfekte: smukke, gode og Altid Villige.

Og til ikke at tænke for meget.
Det bryder ingen mænd sig om.

evaerne har ventet hele deres liv. Efter seksten år er de parat til at bidrage til det samfund, der har skabt dem. Til at blive kone ... konkubine ... eller en af de kyske.

Kun de bedste kommer helt til tops.
Og det er Mændende, der vælger. 


Det føles sært at sige, at jeg virkelig godt kunne lide "Skabt for dig" og at den er god, når den også er helt vildt forfærdelig - ikke fordi den er dårligt skrevet eller dårlig i sig selv, men fordi den er uhyggelig på sådan en ondt-i-maven måde. 

Bogen er bygget om omkring dette her mandsdominerede samfund, hvor kvinder er disse reagensskabte ting, - objekter og værktøjer ligefrem - som kun er til for at tilfredsstille mændende - kun er skabt for dem.
Kvinderne bliver uddannet i, hvordan mænd ønsker de ser ud, hvad mænd ønsker, at de har af evner, hvad mænd ønsker, at de skal sige og mene, og egne tanker, følelser og meninger er helt og aldeles forbudte. Den perfekte, medgørlige og tankeløse Barbie.

"Vi evaer er mere modtagelige, når vi sover. Vi er som svampe, der suger til os af skønhed og bliver smukkere og smukkere, mens vi drømmer. Mere og mere værdifulde."

Bogen gav mig ondt i maven - kvalme endda, fordi at vi lige nu lever i et samfund, hvor kvinder i høj grad kæmper for, at blive set og hørt på lige fod med mændende og hvor det, omend kampen lykkedes for kvinder mange steder, stadig er denne føjelige Barbiedukke, mænd mange steder verden over, ønsker at se og have. 

På en måde er "Skabt for dig" futuristisk, men også næsten historisk, ikke? For der er uden tvivl mænd derude, der, hvis de kunne, ville smide sådan et eva-akademi op og sørge for, at få skabt den perfekte kvinde for dem, men det er også netop denne Barbiedukke-kvinde, vi kæmper for, ikke at blive sammenlignet med længere. Og det er sgu skræmmende på alt for mange måder.

"Tiden er inde til at bidrage til det samfund, der har skabt hver og en af jer: som kone eller konkubine."

Det er den 2. bog, jeg læser af Louise O'Neill og hvad jeg især godt kan lide ved hende er, at hun virkelig evner at sætte tanker og følelser igang. O'Neill er en dygtig forfatter og jeg elsker, at hun bruger sin stemme på, at puste lidt til ilden og at hun gør det for at skabe en bedre verden for kvinderne. For os alle.