onsdag den 31. oktober 2018

Book Talk m. Louise O'Neill, Teri Terry & Gayle Forman

{Reklame: inviteret til arrangementet af GyldendalUNG}


Efter lørdagens YA-event (som du kan læse om her), var jeg inviteret til Book Talk med Louise O'Neill, Teri Terry og Gayle Forman, der blev interviewet af Eva fra Eva Lucia - reviews & literature.


Louise talte om, at både børne- og ungdomsbøger bliver undervurderet, men at hvis ikke de unger læser, hvorfor skulle de så som voksne? Hun talte om, at YA rører de urørte og ser de usete og at hun blandt andet skriver de bøger hun gør, fordi hun gerne selv ville have læst dem og om de ting som ung. 
Gayle understregede vigtigheden i, at kunne finde sig selv i litteraturen og nævnte et smukt citat dertil, der lød noget ala "Spejle til at se sig selv i litteraturen & vinduer til at se andre".
Teri var meget enig i begges udsagn og nævnte også, at hun bruger sine bøger til at behandle skræmmende emner inspireret af den virkelige verden på en måde folk bedre kan håndtere - blandt andet igennem dystopi og fantasy. 


Eva kom ind på problematikken omkring, at forældre/voksne gerne vil skærme børn og unge fra de skrækkelige ting, der sker i verden og Gayle talte om det ukorrekte i "hvis børn ikke læser om de dårlige ting, så sker det ikke for dem"-mentalitet. Louise kom ind på, at man helst ikke vil tage de svære samtaler, men at man på sin vis berøver de unge for hjælpemidler, ved ikke at tage samtalen og Teri snakkede om, at der nok ikke fandtes noget derude, hun ikke kunne skrive om, men at der er emner hun ikke vil behandle (blandt andet direkte ondskab mod dyr (og vist også mennesker), hvilket jeg absolut ikke kan bebrejde hende for).


De tre forfattere blev også spurgt ind til deres bøger og hvor de finder deres inspiration, hvilket blev til en personlig, men også enormt åben og vigtig samtale.
Louise fortalte om sin kamp mod spiseforstyrrelser, som hun aldrig rigtig forstod før en dygtig terapeut langsomt pillede de mange indvirkninger fra sociale medier og modeverdenen af hende. At hun en dag på Starbucks så en kvinde spise en muffin og tænkte "gad vide hvordan det er, at spise en muffin uden at få eksistentiel krise over det", hvorefter hun fik en slags åbenbaring, så en scene fra "Skabt for dig", skrev alt ned i sin notesbog og et års tid efter, begyndte hun på bogen.
Teri har villet skrive længe, men er altid endt i andre brancher - i hvert fald ind til hun flyttede til England, blev gift og skulle starte "forfra" på en måde og så begyndte hendes forfatterkarriere. Først da hun begyndte at skrive historier ned, gik det op for hende, at hun, fordi hun er flyttet meget rundt i sit liv, kæmpede en del med dét ikke at høre til eller at have fodfæste et sted - en følelse, hun har bragt med ind i hendes bøger.
Gayle talte om, at hun altid har været interesseret i drejepunkter i folks liv. "Feeling lost is universal", sagde hun så fint og at dét at dele ens smerte, er det første skridt og kan være en enorm hjælp. Det er nemlig en ting at være okay og en hel anden ting, også at være klar over det og føle det.

Det var en enormt lærerig og tankevækkende samtale, og jeg er virkelig glad for, at være den oplevelse rigere. Det er tre vidt forskellige, men lige imponerende og bemærkelsesværdige kvinder og forfattere, og det var nærmest en dream-come-through, at være på så tæt hold med dem. Så tak til GyldendalUNG, for at stable så fint et arrangement på benene og for den fine goodiebag, som jeg viser frem senenere. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar