onsdag den 24. oktober 2018

"Tornenes sprog - Midnatsfortællinger" af Leigh Bardugo

{Bogen er et anmeldereksemplar fra CarlsenPuls}

"For ser du, nogle mennesker er født med et stykke nat indeni, og det hule sted kan aldrig fyldes ud - om det så får al den dejlige mad og sol i hele verden." Titel: Tornenes sprog. Forfatter: Leigh Bardugo. Udgivelsesår: 2018 (originalt: 2017). Sidetal: 312. Forlag: CarlsenPuls.

Der var engang ... og det er IKKE for børn!

Her er en samling af dystre, eventyrlige fortællinger, der alle fører læseren ind i en magisk verden med blodtørstige uhyrer, hekse, prinser og magiske væsner, der tørster efter magt, hævn og kærlighed. 
Det er fortællinger om unge, stærke piger, der trodser den klassiske forestilling om, at de skal vente på en, der er stærkere end dem selv, for at at klare sig gennem en ondskabsfuld verden. Her tager pigerne sagen i egne hænder og begiver sig ud på farlige rejser, der meget vel kan koste dem livet, men som også kan få afgørende betydning for deres liv og lykke. 
Og de er ikke alle rene af hjertet ...


"Tornenes sprog" er en virkelig god samling af lidt småtwistede eventyrfortællinger, der var inspireret af eventyr, vi alle allerede kender, såsom "Hans og Grete" og "Den lille havfrue", men som Bardugo på imponerende vis formåede, at gøre sine helt egne.

Det er eventyrfortællinger, der får én til at sætte spørgsmålstegn ved de rosenrøde disney-eventyr, eventyr der viser én, at skurken ikke altid er den grummeste i historien og som i høj sætter tandhjulene igang for oven. Det er eventyr, der trækker dig ind i de mørkeste afkroge og det er nærmest umuligt, at lægge bogen fra sig igen.
Eventyrene er ikke nødvendigvis forløsende og de typiske lykkelige slutninger er ikke helt til at finde, men det er netop det, der gør bogen mega fed og fantastisk.

"En dårlig skæbne rammer ikke altid den, der fortjener den." 

Eventyrfortællingerne foregår i Grishaverse, men man behøver ikke  nødvendigvis, at have læst hverken "Grisha" -eller "Six of Crows"-bøgerne for at læse "Tornenes sprog" (omend de er enormt læseværdige, så man burde). 

Leigh Bardugo kan virkelig noget særligt og jaja, jeg er vel nok nået til det fan-punkt, hvor hun kunne skrive en freaking jingle til en morgenmadsprodukt og jeg ville elske det, men denne bog er altså herre god og noget for sig. 

"Hvad kunne en konge gøre for en pige som hende?" 

Og så lad os lige tale om, hvor enormt smuk en bog, det her er!
For det første er coveret enormt betagende, men illustrationerne indeni er to-die-for. Til hver historie starter illustrationen i kanten af siden og så langsomt som historien udvikler sig, gør illustrationen også og til slut er der et tosidet billede fra historien. 
Jeg var helt vild med det og brugte mindst lige så meget tid på at studere tegningerne, som jeg gjorde på at læse historierne.
Du får seriøst hele pakken med "Tornenes sprog".