mandag den 29. oktober 2018

Eksklusivt YA-event m. Kristina Aamand, Lise Villadsen & Malene Sølvsten

{Reklame: inviteret til arrangementet af GyldendalUNGCarlsenPuls & Høst & Søn}


I lørdags var jeg inviteret til et eksklusivt YA-event af GyldendalUNG, CarlsenPuls og Høst & Søn, hvor Kathrine fra Bibliotekat talte med forfatterne Kristina Aamand, Malene Sølvsten og Lise Villadsen om YA-litteraturen, deres egne bøger og meget meget mere. 

Lise talte om, at YA er en genre, der går ind og rammer. At det er en genre under en stærk udvikling og at hun synes, at det efterhånden er et kvalitetsstempel (hvilket jeg kun kan være enig i).
Malene synes, at det er fedt, at YA er ved at blive så anerkendt - det er en genre der bliver bedre og bedre, at det er litteratur der løfter og at det er godt, at det er blevet en genre for sig, for det giver rig mulighed for, at "få kloen" i dem, der er vores fremtidige læsere.
Kristina er vild med, at YA handler så meget om følelser, at der i genren ikke er noget rigtigt eller forkert og at hun som forfatter føler sig mere fri, i det hun skriver om og, noget jeg er fan af, at man i YA (modsat børnebøger) må bande en del mere. 


Det talte om, at der ikke rigtigt er nogle "forbudte" emner i YA-genren, men som Lise talte om, er der mange emner, der er svære, at have med at gøre og behandle. 
Malene nævnte, at hun stadig kan blive lidt pinligt berørt over de mere eksplicitte scener, men at alle emner kan behandles.
Kristina snakkede om, at det kan være svært ikke at overskride grænser ind i mellem, for man kan let blive misforstået eller fejlfortolket og at det er vigtigt hverken at stigmatisere eller at skabe had. Som Malene også nævnte, så er det svært og farligt med ord: for de kan bruges imod dig og imod andre.

Derudover talte de om skrivemetoder og hvor Kristina skiftevis starter sin historie ud fra inspirationen af enten personer eller en historie, gør Malene det altid ud fra historien og Lise altid ud fra personerne - noget jeg talte med Rikke om efterfølgende, at man egentligt godt kan fornemme i forfatternes bøger.
Kristina fortalte også, at hun har en 16-siders regel (hvorfor det er 16 sider, vides ikke), som betyder at hvis hun skriver på en historie og den ikke fanger eller inspirerer hende helt inden 16 sider, så bliver den ikke til noget og hvis den overlever de 16 sider, så skriver hun på livet løs.


Lise fortalte, at hun egentligt skrev "Tigerhjerte" allerede som 14-årig (og at den dengang hed "Lonnie"), men at hun først vendte tilbage til den mange år senere. Hun fortalte også om udgivelsesprocessen, hvor bogen ad flere omgange blev redigeret igennem, fordi Lise netop skriver ud fra inspirationen af personer til sin bog og derfor manglede en smule historie.
Malene fortalte om, at "Ravnenes hvisken" var hendes øveprojekt, som hun skrev på mutters alene, indtil en ferie hos hendes mor, da hun skrev på bogen under en ferie og moren troede, at hun arbejdede og fik et mindre "Det er da for dårligt! Må du aldrig holde fri?"-anfald og Malene derefter måtte gå til "bekendelse". 
Kristina fortalte om, hvor meget hun lever sig ind i historierne, hun skriver og at hun blandt andet under arbejdet på "Mørke rum" både besvimede, kastede op og havde mareridt på grund af det barske emne. Og at de første to ting, muligvis havde at gøre med, at hendes diæt i en kort periode næsten kun bestod af marcipan, men at det naturligvis også er fordi, at det er hårdt, at skulle sætte sig ind i hovedpersonernes historie.

Til slut talte de lidt om fremtidige projekter og Kristina er på vej på et skriveophold, hvor hun har en vag idé om noget til en ny YA-bog, men endnu ikke er helt konkret. Malene er gået tilbage til sit lidt hemmelighedsfulde jeg og ville intet afsløre (typisk) og Lise fortalte, at hendes næste bog udkommer allerede i februar! 

Det var en virkelig hyggelig og spændende morgen, og både forfatterne, forlagene og Kathrine sørgede i høj grad for, at vi gik derfra med endnu en god og tankevækkende oplevelse i rygsækken.
Derudover gik vi naturligvis ikke derfra uden lidt goodiebags og godter, men dem viser jeg frem i et senere indlæg.