tirsdag den 6. marts 2018

"Fuglemanden" af Sarah Engell

{"Fuglemanden" er en gave fra Forlaget Carlsen.}

"En burfugl er vænnet til fangenskab. I tilvænningsfasen kan der opstå problemadfærd som fobisk og depressiv aktivitet, rastløshed og fjerflukning.
Det går som oftest over med tiden."


Titel: Fuglemanden. Forfatter: Sarah Engell. Illustrator: Lilian Brøgger. Udgivelsesår: 2018. Sidetal: 112. Forlag: Carlsen.


Jeg ved ikke, hvorfor det startede

Det kom snigende, som tåge

Først fuglene, som ingen andre kunne se

Så stemmen, der talte højere og højere

Indtil han en dag sad på min seng

Fuglemanden


I "Fuglemanden" har Sarah Engell & Lillian Brøgger slået sig sammen som sådan et wonder-team og skabt noget helt særligt, om et meget vigtigt, men også skrøbeligt emne: psykisk sygdom. 

"Fuglemanden" er en graphic novel, der på bedste vis viser hvordan det kan se ud, i et kaotisk hoved fyldt med tvangstanker. Hvordan skyggen af tankerne, kan lægge sig ned over dig og få alt andet til at gå i baggrunden.
Nogle af disse sider og illustrationer ramte især tæt hos mig og jeg blev trukket tilbage til dengang, jeg ikke selv var herre over hvad jeg så eller hørte. Tilbage til dengang jeg ikke kunne slippe af med den skygge, der konsekvent trak mig nedad. 
Det var en lidt barsk oplevelse, men det viser også nødvendigheden af litteratur som dette: at have noget, man kan spejle sig i.

"HUSK at jeg er kommet for at HJÆLPE dig. Det er mig, der sørger for, at du ikke gør dig selv til grin..."

Det eneste jeg ærgrede mig over var, at det var så hurtigt overstået. På 30 minutter havde jeg læst og genlæst bogen, studeret tegningerne og gyset over minderne.
Mere skulle der til gengæld heller ikke til - bogen sidder fast hos mig, i mig endda og jeg kan kun være taknemmelig over, at min Fuglemand ikke længere viser sig.


Så tak til Sarah, for endnu engang at sætte ord på et skrøbeligt emne og tak til Lilian, for at sætte så præcise billeder på selvsamme.