torsdag den 30. november 2017

'Valget' af Sarah Engell

{Reklame: bogen er en gave fra CarlsenPuls}.

"Du ved, nogen vil kun være venner, hvis man har noget, de kan få. Slik eller legetøj eller en flot glaskugle. Syrien har ingenting. Hvis vi havde olie, var vi blevet hjulpet for længst. Det er jeg sikker på. Folk elsker olie. Folk elsker ikke mennesker." Titel: Valget. Forfatter: Sarah Engell. Sidetal: 349. Udgivelsesår: 2017. Forlag: CarlsenPuls.

Hvor meget ville du ofre for at hjælpe en fremmed?

18-årige Xenia er godt på vej til at blive frontfigur for Etisk Parti, hvor hun både kan få indfriet egne ambitioner og forhåbentlig gøre den forskel i verden, som hun brænder så meget for.
Men da hun møder en lille pige, der er flygtet alene til Danmark, bliver hun sat i et svært dilemma, for det viser sig hurtigt umuligt at vælge både succes og samvittighed. Situationen spidser til, og tidspunktet, hvor hun må træffe et valg rykker tættere på.


Politik har aldrig haft min store interesse og jeg må indrømme, at jeg heller ikke tror, at den nogensinde får det. Derfor blev jeg slået lidt ud af kurs i starten, da det gik op for mig, at politik er en stor del af historiens plot. 
Men så stille og roligt, bare lidt efter lidt, hev Sarah mig ind i denne barske, smukke og ærgerligt realistiske historie og her, flere dage efter, sidder historien stadig stærkt fast i mig.

Det der er med 'Valget' er, at det godt kan være, at det er fiktion og at historien er en, som Sarah Engell har fundet på, men den er så virkelighedsnær og jeg kan sagtens se historien spille sig ud for mig i virkeligheden. Ærlig talt, så er meget af det noget, jeg faktisk tror er sket. Ikke alt til punkt og prikke, men følelserne, magtesløsheden og dét med at komme til et land, på jagt efter fred og sikkerhed, men at blive mødt med så meget modstand ... 

"Der findes ikke noget rigtigt. Det er det spændende ved politik. Men også det svære. God samvittighed kan du ikke ændre love med. Du kan ikke ændre noget som helst ud over din egen nattesøvn."

Pyh, jeg ved ikke helt hvor jeg vil hen med det hele ... Ikke andet end at sige, at 'Valget' er en sindsygt vigtig bog. At jeg ville ønske, at jeg havde læst den, da jeg var yngre og at jeg håber, at mange unge (faktisk bare folk i alle aldre) vil læse den. At det er en øjenåbner i bogformat og at jeg tror, at den, og bøger som den, kan gøre mennesker til nogle bedre nogen af slagsen.
Den har i hvert fald gjort noget ved mig.