torsdag den 19. oktober 2017

Brecklings Bogcafé: Med mord på hjernen

{Reklame: billetten er sponsoreret af Allan Breckling.}


Den 8. oktober var jeg endnu engang afsted til Brecklings Bogcafé, der denne gang havde Anne Mette Hancock og Jakob Melander på programmet og de snakkede om dét at have mord på hjernen.
Det var endnu en tankevækkende og lærerig eftermiddag i bøgernes tegn, som Allan har stablet på benene. De snakkede naturligvis om deres krimier, om hvordan de er blevet til og omkring hele processen af at skrive.
Anne Mette fortalte blandt andet, at hun blev inspireret til at skrive 'Ligblomsten' på en ferie i Frankring, hvor hun har boet som barn.

På ferien var hun på et marked, hvor hun fik øjenkontakt med en kvinde og de begge to forsøgte at placere hinanden i deres hukommelse på afstand - et møde og øjeblik, der viser sig allerede i kapitel 1 af bogen. I Anne Mettes tilfælde var det dog en ældre kvinde, hun havde kendt som barn og ikke en mordmistænkt, men det er jo det smukke ved fantasien - øjeblikke som dette kan blive til gode historier.

Jakob fortalte lidt om sin skriveproces. Om at sende sin kone og børn afsted om morgenen og derefter at give sig helt hen til sin historie. Om at han bruger en del tid på, at skrive ideer ned og line dem op omkring hinanden, bytte rundt på noter og post-its, før det til sidst klikker på plads for ham og  begynder han at skrive bogen.


De snakkede om titler, om at finde den helt rigtige og hvor Jakob altid har titlen, før han begynder at skrive og bruger den som en slags rettesnor, finder Anne Mette sin titel undervejs i bogen.
Anne Mette kom lidt ind på dét, at være kvindelig krimiforfatter - om at være påpasselig med, ikke at finde en alt for feminin titel og om at have fået komplimenten "at man ikke kunne fornemme, at den var skrevet af en kvinde" - som om, kvinder ikke nødvendigvis kan skrive ligeså blodigt eller uhyggeligt. 


Derudover var både Jakobs og Anne Mettes forældre også til stede og de fortalte lidt om forfatterne som børn, om deres rolige opvækst og Anne Mette fortalte, at det var på grund af hendes ganske almindelige og trygge opvækst, at hun senere i livet søgte ud over det og ville se, hvad der var på den anden (lidt blodigere) side. 

De to forfattere havde en enormt fed dynamik og det var både interessant, underholdende og sjovt, at høre deres samtale om krimien som bog og som genre. 


Næste Brecklings Bogcafé er d. 3 december, hvor Kaspar Rostrup, der snakker om sin lange karriere indenfor dansk film og teater.