torsdag den 28. september 2017

'Sjælevært' af Christina Bonde

{Reklame: bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Tellerup.}

"Detaljer.
Jeg huskede det hele ned til mindste detalje. Hvad der blev sagt, råbt og skreget. Deres ansigtsudtryk. Lydene. Lugten af sved og blod. Lyn. Buldrende torden og mørke ...
"Titel: Sjælevært. Forfatter: Christina Bonde. Udgivelsesår: 2017. Sidetal: 369. Forlag: Tellerup.

Mit navn er Celina. 
Jeg var 16 år da jeg for alvor blev forelsket. 
I et spøgelse …

Celina er træt af skolen, 
og da hun bliver røvrendt af kæresten,
flytter hun hjemmefra og får job som ung i huset 
hos en dyrlægefamilie. 
Men fortiden flytter med. 
En fortid der rækker langt ud over Celinas eget liv
og trækker hende ind i en usædvanlig og farefuld forelskelse. 
Inden længe må Celina indse at hun har en særlig evne som vil komme til at præge hendes liv for altid.


'Sjælevært' er en god og spændende bog med et originalt plot og en hulens masse overraskningsmomenter.
Den er fyldt med spøjse karakterer - ingen hvem jeg egentligt faldt helt pladask for - og nogen der tog nogle lidt tvivlsomme valg (Celina, det er dig, jeg kigger på), men med det førnævnte originale, fede og overraskende plot, gik det hele alligevel op i en højere enhed.

Bogen var helt klart lidt mere uhyggelig, end jeg egentligt havde forventet, men det var helt okay. Jeg kan nemlig godt lide Christinas evne, til at bringe uhygge ind i hendes bøger. I 'Sjælevært' er det ikke lige så slemt som i 'Skyggesider' (læs min anmeldelse her), men der var helt klart nogle scener, hvor jeg følte, at jeg så eksklusive scener fra eksorcisten - noget jeg havde det lidt ambivalent med (jeg er en freaking bangebuks), men som helt klart gav en fed stemning i historien.

"Den femte nat forandrede alt.
Sally gav sig til at skrige omkring midnat. Jeg skyndte mig ind på værelset. Hun sad på gulvet. Øjnene rettede sig mod mine, men blikket fokuserede ikke på mit."

Noget jeg især også godt kan lide ved Christinas historier er, at hun oftest tager fusen på mig. Jeg har som regel en god idé om, hvilken retning historien går i, men vejen dertil er altid en overraskelse i hendes bøger. Forstået sådan, at lige som jeg tror, at jeg har regnet det hele ud, skifter Christina spor og jeg kan næsten se et lumsk smil for mig, når hun efterlader mig helt befippet.

Det er længe siden (føler jeg i hvert fald), at jeg har læst en god bog om spøgelser og ånder og jeg nød virkelig (hvor bizart det end lyder), at få mine nerver testet af Christina endnu en gang.