tirsdag den 8. august 2017

'Uovervindelig sommer' af Alice Adams

"... Venskab og kærlighed er det eneste, vi har, der er noget værd. Alt det andet er bare støj på linjen."Titel: Uovervindelig sommer. Forfatter: Alice Adams. Udgivelsesår: 2017 (originalt: 2016). Sidetal: 314. Forlag: Gads forlag.

Dette er et anmeldereksemplar fra Gads forlag.

Fire venner. Tyve år. Fire uventede skæbner.

Eva, Benedict og søskendeparret Sylvie og Lucien er uadskillelige venner, men da de bliver færdige på universitetet i 1998, skilles deres veje.

Eva har i årevis været håbløst forelsket i playboyen Lucien. Nu er hun ivrig efter at komme videre og samtidig lægge sin socialistiske opvækst bag sig ved hjælp af en karriere i bankverdenen. Benedict, som længe har været forelsket i Eva, kaster sig over en Ph.d., mens Sylvie og Lucien fører en mere bohemeagtig tilværelse.

Men efterhånden som de alle fire lægger de sorgløse 20´ere bag sig, må de hver især erkende, at ikke alle deres drømme er blevet til virkelighed. Hver især opdager de, at de længes efter både deres ungdom og hinanden. Knuste hjerter og kuldsejlede karrierer fører firkløveret sammen igen på en måde, som ingen af dem nogensinde ville have forventet.

Uovervindelig sommer er en atmosfærefyldt roman om at komme videre i kølvandet på de skuffelser, livet kan byde på, og en stærk påmindelse om, hvor stor betydning kærlighed og venskab har i en verden, der er i stadig forandring.
 


Denne bog overvældede mig ikke rigtigt. Det var bare denne historie om fire venner og deres små kampe om at finde deres plads i livet. Der var ikke store sving på spændingskurven, som chokerede mig som læser, men nærmere bare en stille historie, hvor jeg fik lov til at følge deres udvikling og se, hvordan deres liv udfoldede sig.
Historien var okay, dynamikken i gruppen var interessant, men der var én ting, der gjorde, at jeg ikke kunne ligge bogen fra mig.
Én følelse, for at være helt specifik: følelsen af genkendelse.

""Jeg havde det, som om vi var uovervindelige," sagde Lucien.
"Dengang vi var unge, mener jeg. Vi var ikke dumme; jeg vidste godt, at livet ikke ville være sådan altid, men jeg havde alligevel ikke fattet det, hvis I forstår, hvad jeg mener.""

Det var denne følelse af genkendelse - mindet om selv at have været yngre (og mere naiv), med store planer for fremtiden (en skemalagt én af slagsen endda), med enorme forventninger og forhåbninger for hvad der skulle ske og så følelsen af at blive ramt hårdt i hovedet af realiteten. 
Realiteten af at alt ikke kan planlægges, uforudsigelige og uventede ting sker, drømme ændres (eller du ved, dør) og allerede nu, som 24-årig, er jeg placeret 35(... 83961) kilometer fra det sted i livet, jeg troede, at jeg ville være ved på nuværende tidspunkt.
Bogen handlede om livet, om hvor uforudsigeligt det kan være og om, at det faktisk ikke altid er en skidt ting og det kunne jeg virkelig godt lide bogen for. 

Så nej, det var ikke en nyskabende eller banebrydende historie, men alligevel formåede den at holde mig interesseret og den efterlod mig meget eftertænksom.