søndag den 11. december 2016

'Hvis jeg var din pige' af Meredith Russo

""Du kan få alt," sagde hun, "når først du indrømmer over for dig selv, at du fortjener det.""





Titel: Hvis jeg var din pige. Forfatter: Meredith Russo. Udgivelsesår: 2016. Sidetal: 304. Forlag: Carlsen.

Dette er en gave fra Forlaget Carlsen.

Amanda Hardy er den nye pige på skolen. Ligesom alle andre vil hun gerne få nye venner og passe ind. Men Amanda har en hemmelighed. Og hun vil ikke så tæt på nogen, at de risikerer at opdage den. 
Men da hun møder den søde og venlige Grant, kan Amanda ikke lade være med at lade ham komme tæt. De tilbringer mere og mere tid sammen, og det begynder at gå op for hende, at hun mister for meget ved at holde ham på afstand. Hun ønsker mere og mere at dele alt med Grant - også sin fortid. 
Men Amanda er bange for, at når han først kender sandheden om hende, vil han ikke kunne se bort fra den. For Amandas hemmelighed er, at hun før hed Andrew. 

Vil sandheden koste Amanda hendes nye liv - og ham, hun har forelsket sig i? En roman om et spændende og aktuelt emne af en forfatter, som selv har oplevet det.



Denne bog og forfatteren bag er fantastisk og smuk. 
Jeg græd flere gange under min læsning, men af flere årsager. 
Først og fremmest græd jeg, fordi jeg var rørt af den sørgelige del af bogen - sorgen, frustrationerne og smerten både hos Amanda og dem omkring hende. Derudover var der få gange, hvor jeg simpelthen græd af vrede, fordi Amanda støder på nogle komplet idiotiske og uforstående (og hulemands-agtige!!) mennesker, som jeg desværre ved, ikke kun er fiktive (hvilket kun gjorde vreden større), men der var, heldigvis, også et par gange, hvor Russos ord fik mig til at græde af ren glæde

'Hvis jeg var din pige' er nemlig enestående og fænomenal, men den er også realistisk og på trods af de triste og vredefrembringende øjeblikke, er den også positiv og fuld af håb
Meredith Russo beskriver ganske farverigt de hårde sider af at være transkønnet, men hendes bog er også et slags fyrtårn i mørket, der lyser vejen op og viser at der er håb forude, for de der stadig søger efter det. 
Bogen er ganske enkelt skelsættende og forhåbentligt er den kun begyndelsen - forhåbentligt kommer der mange flere bøger som denne.

Dét jeg dog allerbedst kunne lide ved 'Hvis jeg var din pige' var, at det er en ganske almindelig YA-bog (young adult). Den indeholder venskaber, kærlighed, forældredrama, kliker og endda skoleballet, præcis som bøger om transkønnede bør være - ganske almindelige.

"Jeg tænkte på Andrew, det triste barn, der alt for desperat ønskede, at der var nogen, der ville være hans ven, at der var nogen, der ville forstå. Andrew, som aldrig kunne have forestillet sig en fremtid som den her. Som i det hele taget ikke kunne forestille sig en fremtid."

Meredith Russo har en smuk plan om, at skrive bøger om transkønnede i alle genre, så transkønnede kan identificere sig selv med hovedpersoner, uanset hvilken genre de interesserer sig for.
Det er en plan, jeg er utrolig stor fan af og jeg ser virkelig frem til, at dykke ned i hendes kommende udgivelser!