søndag den 4. september 2016

'Sandsnogens Bid' (Krøniken om Morika #1) af Sidsel Sander Mittet

"Den eneste forskel på drøm og mareridt er de minder, der bliver hos dig, når du vågner."


Titel: Sandsnogens Bid. Forfatter: Sidsel Sander Mittet. Udgivelsesår: 2016. Sidetal: 342. Forlag: Forlaget Facet.

Dette er en gave fra Forlaget Facet.

Sekshundrede år før Eshri, Korau og deres venner atter forener Morikas to folkeslag, i den tid, hvor nationens historie bliver skabt, har hilaerne endnu magten.

I den ene ende af landet kæmper den unge kriger Aaton for at finde sin plads i hilaernes hierarki. I den anden ende forsøger den sekstenårige morikaner Itua at komme overens med de forventninger, hendes familie stiller til hende.

På trods af Aatons og Ituas forskellige kulturer, historie, liv og drømme, flettes deres skæbne sammen i dét, der både skal blive Morikas største myte og dybeste tragedie.


Jeg kan slet ikke beskrive, hvor fantastisk det var, at vende tilbage til det univers Mittet har skabt og som jeg er kommet til at holde så ufatteligt meget af.
Endnu engang formåede Mittet at suge mig dybt ind i sin historie og udover de nødvendige ture til overfladen efter luft, var jeg helt væk i bogen og alt den havde at byde på. 

Dét at se det, Zaak fra Morika-trilogien få gange nævnte lidt om, udfolde sig og ske for øjnene af én, var på en gang både fortryllende og absolut nervepirrende og vitterligt næsten ikke til at holde ud.

Itua og Aaton er virkelig også folk, jeg hurtigt kom til at holde af - så vidt forskellige og så stærke, men i en verden, hvor de ingen ret har, var hurtigt nogle egenskaber, der både gjorde dem spændende og også nogle, man virkelig holdt med.
Derudover var det virkelig interessant, at skiftevis følge Itua som morikaner og Aaton som Hila, hvordan de hver især oplevede landet og forskellene mellem deres folk og normer.

"Alt omkring mig var menneskeskabt, som om morikanerne intet behov havde for den natur, der havde fostret dem."

Ligesom hendes tidligere bøger, er 'Sandsnogens Bid' skræmmende aktuel og realistisk, og jeg kunne trække flere paralleler mellem historien og vores verden som den er nu. Al den had og den manglende tillid, til de der ser anderledes ud end os selv og som har andre traditioner og en anden tro - den behandling der bliver givet og som vi får igen, når vi egentligt alle i bund og grund er ens...

Det er en anbefalelsesværdig bog, der virkelig er den type historie, der giver dig så meget, uden at det føles hverken anmassende eller anstrengende - tværtimod så føles det næsten som at komme hjem.