fredag den 11. marts 2016

Forfatter fredag #2 - Neil Gaiman

“Fairy tales are more than true: not because they tell us that dragons exist, but because they tell us that dragons can be beaten.” 


Det er ikke mere end et halvandet år siden, jeg for første gang stiftede bekendtskab med Neil Gaiman. Den første bog jeg læste af ham, var 'The Ocean at the End of the Lane' og ganske hurtigt blev jeg klar over, at jeg havde fundet en forfatter, der kunne trylle med sine ord. 

Senere hen blev jeg suget ind i hans fortryllende ord i 'Stardust', hans spøjse fortælling om pigen 'Coraline', hans finurlige og spændende univers om London-ovre og London-nedre i 'Neverwhere', hans fine genfortællinger af gamle eventyr, hans lidt dystre og barske, men interessante fortolkning af 'Junglebogen' i 'The Graveyard Book' og også hans smukke og inspirerende tale 'Make Good Art'. Jeg er bestemt ikke typen der lytter til lydbøger - jeg kan slet ikke holde koncentrationen og de forskellige fortæller, har aldrig formået at fange min interesse, men da jeg startede 'Fortunately the Milk' og Gaimans stemme flød ud af høretelefonerne og ind i mine ører, var jeg endnu engang tryllebundet af noget den fantastiske mand havde skabt. Efterfølgende har jeg lyttet til hans korte fortælling 'Instructions', hvor han på kun 5 minutter, havde hevet mig ind i en anden verden, taget mig på rundvisning, og vist mig hjem igen.
Meget af 'Neverwhere' fik jeg også fortalt, af hans absolut fangende stemme og jeg er også overbevist om, at jeg ikke har hørt det sidste til hans stemme, i forhold til lydbøger.


Han er en inspirerende mand, der ikke kun giver i forhold til hans mange skønne skriverier, men også med taler som 'Make Good Art' - en jeg ikke er i tvivl om, har hjulpet mange mennesker og uden tvivl også mig selv - og også med små klip, opdateringer og opmuntrende ord, rundt omkring på de sociale medier.
At sige han er dygtig, ville være en underdrivelse, for manden er så meget mere end det. Han er, som jeg allerede har skrevet, en inspiration og han er, hvis I spørger mig, en troldmand, der sætter magiske spor i alt han skriver. 
Neil Gaiman er hurtigt blevet en af mine yndlings forfattere og selv om det ikke er alt han skriver, som jeg ubetinget elsker, så er der endnu ikke én af hans bøger, jeg ikke har haft lyst til at fordybe mig i - og det synes jeg, siger en del. Lige en lille bonus information: lige nu og nogle dage frem, kan man også lytte til en radio-udgave af 'Neverwhere' og jeg er stille begyndt på den første episode, og må sige at det er absolut magisk. Jeg havde nu heller ikke regnet med andet af skuespillere som James McAvoy, Natalie Dormer, David Harewood og Benedict Cumberbatch - bare for at nævne et par stykker af de, der har sat sig sammen og skabt noget fantastisk. 

“The one thing you have that nobody else has is you. Your voice, your mind, your story, your vision. So write and draw and build and play and dance and live as only you can. The moment that you feel that just possibly you are walking down the street naked…that’s the moment you may be starting to get it right.”