lørdag den 14. marts 2015

"Stadig Alice" af Lisa Genova

"Hun holdt vejret og ventede på at han skulle se tilbage på hende. Måske ville han aldrig se på hende på samme måde igen og se at hun stadig var Alice." 


Titel: Stadig Alice. Forfatter: Lisa Genova. Udgivelsesår: 2011 (originalt: 2007). Sidetal: 320. Forlag: Cicero. 

Alice Howland er stolt af det liv, hun har skabt sig. I en alder af 50 år er hun professor ved Harvard, og også i privatlivet er alt, som det skal være: Hun og manden John har et stærkt og kærligt ægteskab, og deres tre børn er godt i gang med deres karrierer. Alice synes godt nok, at hun en gang imellem kan være lidt glemsom, f.eks. pludselig at stå i køkkenet og så have glemt, hvad hun egentlig skulle derude. Men helt ærligt, hvem kender ikke den situation?

Først da Alice står på et gadehjørne i det kvarter, hvor hun har boet i en menneskealder, og ikke aner, hvordan hun kommer hjem, indser hun, at noget er rivende galt. Diagnosen Alzheimers slår fuldstændig benene væk under hende og familien. Med ét slag er hele det velordnede, dejlige og tjekkede liv vendt på hovedet, og forude venter kun mørket. Men selv om sygdommen skrider ubønhørligt frem, er alt ikke negativt. De små glæder i livet begynder at fylde mere, og Alice og hendes familie lærer at prioritere helt anderledes nu, hvor tiden sammen er knap.Av mit hjerte.. 

Denne bog købte jeg til min mor for omkring to år siden, fordi jeg synes hun skulle forkæles og fordi den virkelig lød som noget for hende. Hun læste den kort tid efter og har anbefalet den til mig i hvert fald det seneste års tid. Jo, jeg havde tænkt mig at læse den på et tidspunkt, men ikke foreløbig - eller det var i hvert fald planen, indtil jeg så at den ramte biograferne her i marts. 

Jeg fandt derfor bogen på mors reol, tog den roligt ned, åbnede den og forsvandt i den.
Og hvilken vidunderlig, men forfærdelig beslutning det var!
Det var ikke fordi jeg på noget tidspunkt åbnede totalt for sluserne og tilsølede bogen med mine salte tårer, det var mere som om at mine tårekanaler med jævne mellemrum besluttede sig for at fugte mine kinder. 

"Stadig Alice" er en barsk historie, hvor vi som læsere får lov til at følge med fra sidelinjen, mens Alice stille og roligt mister overblikket og evnen til at gøre de ting, hun før har været i stand til uden at blinke.
Genova skriver ganske flot og fangende. Jeg var der, sammen med Alice og sammen med hendes mand og børn. Jeg gav et ekstra skulderklap, et ekstra kram og lidt ekstra kærlighed til denne stakkels familie i den hårde tid og jeg følte med dem.
Historien var ikke svær at forestille sig, for der er ikke noget overnaturligt over den, tværtimod var den meget virkelighedsnær og tanker som "hvad nu hvis" fandt nemt vejen til min hjerne.

Mens jeg var ganske væk i bogen, dennes barske emne og handling, var der især en enkelt ting jeg havde det lidt svært med og hvis ikke du har læst bogen, bør du springe dette afsnit over. 
Igennem det meste af bogen har Genova bygget denne "selvmords" mulighed op. Alice tjekker sin blackberry for nogle spørgsmål hver dag og den dag hun ikke længere kan svare på disse, har hun en løsning klar, men.. Når det kommer til stykket, kan hun ikke længere huske det (på grund af sin demens-tilstand) og bum. Det var det. Så hører vi ikke mere til det. John, hendes mand, stiller også nogle af de spørgsmål hun har på blackberryen, så det kunne godt virke som om, at han er klar over hvad der foregår, men igen hører vi intet nærmere. Og det irriterede mig simpelthen bare - at Genova åbnede op for noget så alvorligt, men ikke fik det rundet af, eller i det mindste afdækket det bedre.

Bortset fra ovenstående, så var det en virkelig fantastisk bog og jeg kan slet ikke forstå, at jeg har undgået den så længe. Nu vil jeg se frem til at se filmen - selvfølgelig med min kære moder - og jeg håber, at jeg får styr på tårekanalerne inden da. 

"Jeg har Alzheimers. Hvad fanden er din undskyldning?"