søndag den 22. marts 2015

Serie Søndag #12


Seriens hovedperson er pigen Dina. Dinas mor er skammer, det vil sige en person, der har en magisk evne til at se sandheden i andre menneskers øjne. Skammeren fungerer som dommer i samfundet, og selvom det er en ærefuld beskæftigelse, er skammeren socialt isoleret og frygtet. Det er derfor også med blandede følelser, at Dina finder ud af, at hun har arvet sin mors evne. 


Da en ond fyrste har brug for Dinas mors skammerevner, men ikke er tilfreds med resultatet deraf, starter en årelang krig, hvor Dinas og hendes nærmestes liv gentagende gange bliver sat på spil. 


Det er dog ikke kun den onde fyrste, der kan blive et problem for dem - der lurer nemlig andre farer derude... 

"Skammerserien" er en serie min lærer i folkeskolen gentagende gange anbefalede mig at læse. Hun fortalte hvor god den var, hvor meget hun mente at den passede til min smag og min alder. Rebelske Malene tænkte dog: "Niks, nej tak, nope - jeg skal ikke læse noget du anbefaler og slet ikke noget alle andre læser!" Så jeg gik pænt forbi bøgerne hver gang jeg var på skolebiblioteket for at låne nye eventyr og jeg havde det helt fint med det.

Da jeg mange år senere var gået ud af folkeskolen og på det tidspunkt var begyndt (i en kort periode) at låne bøger på hovedbiblioteket, manglede jeg inspiration og endnu engang blev jeg anbefalet at læse Skammerserien - denne gang tog jeg imod den og sank ned i det fantastiske univers Lene Kaaberbøl havde skabt. 
"Hvorfor læste jeg den ikke noget før???" var en tanke der flere gange gik igennem mit hoved, for jeg var opslugt af magien og alt det der hørte med.

Skammerserien er en fantastisk serie der slet ikke kan få nok ros! Det er en serie for børn, men i mine øjne er den aldersløs og bør læses af (næsten) alle. Jeg er i hvert fald stadig afsindigt glad for den og jeg ærgrer mig over, at have snydt mit barnlige jeg for denne læseoplevelse. 


Jeg genlæste for nyligt hele serien, da filmen jo snart udkommer og jeg derfor gerne ville have genopfrisket min hukommelse. Endnu engang blev jeg mindet om hvor skøn denne serie er, hvor spændende og hvor fyldt med magi den er. Den er barsk og den er direkte, men den er også kærlig og fin og den river simpelthen læseren igennem hele følelsesregistret og jeg kan kun forestille mig hvor stærke følelser den vækker i børn.
Det er virkelig bare en bogserie der skal læses og opleves!

Har du læst Skammerserien og elsker du den lige så grænseløst som jeg?